Biobased fietsbrug: duurzaam bouwen met biocomposiet

Provincie Fryslân

In het Friese Ritsumasyl heeft een verouderde brug van beton en staal plaatsgemaakt voor een nieuwe, draaibare fietsbrug. En dit is niet zomaar een brug: hij is gemaakt van een 66 meter lang biocomposiet wegdek, bestaande uit 80% vlas en hars. Een grote stap richting duurzaam bouwen. Maar hoe gedraagt een brug van natuurlijke grondstoffen zich? Met 188 sensoren verzamelde Sweco informatie om te zien hoe de brug standhoudt.

Impact: duurzaam bouwen met vlas en hars blijkt een goed alternatief voor traditionele bouwmaterialen

Uitdaging: inzicht krijgen in de prestaties van de brug, onder verschillende omstandigheden

De biobased brug was ontworpen om bestand te zijn tegen het dagelijkse fietsverkeer. Maar kan deze brug ook de druk van een tractor aan? Of de strenge kou van een winterstorm? En voor hoe lang? Deze en meer vragen hielden de provincie Fryslân bezig tijdens de bouw van de biocomposiet fietsbrug. Inzicht krijgen in het onbekende was belangrijk; de brug moest immers presteren zonder onverwachte verrassingen. Gezien de onvoorspelbare krachten en wispelturige weersomstandigheden, was het belangrijk om de brug voortdurend te monitoren.

Oplossing: monitoren met glasvezelsensoren voor data-analyse

Met 188 glasvezelsensoren monitorde Sweco 24/7 met grote nauwkeurigheid hoe het biocomposiet zich gedroeg. De sensoren verzamelden jaarlijks driemiljard datapunten waardoor exact te zien was hoe de brug presteerde onder alle omstandigheden. Maar er werd meer gemeten dan alleen de brug; ook temperatuur, windkracht, -richting, tijdstip en vochtigheid werden meegenomen. Al deze data kwam samen in het Sweco Monitoring Platform. Op basis van deze big data ontstond een schat aan kennis over biocomposiet die goed inzetbaar was om patronen te herkennen en voorspellingen te maken. En in de toekomst nog meer circulair te gaan bouwen.

Opbrengst: versnelt de beweging naar circulair en duurzaam bouwen

De provincie Fryslân zette met de nieuwe biocomposiet fietsbrug een flinke stap voorwaarts in duurzaam bouwen. De verzamelde sensordata liet zien dat biobased composiet een realistisch en duurzaam alternatief is voor traditionele bouwmaterialen, zoals staal en beton. En door het openstellen van de data in een interactief 3D-model, konden wetenschappers en geïnteresseerden elk detail van de brug van dichtbij bekijken. Deze open-source kennis over biocomposiet bruggen vermindert de terughoudendheid ten aanzien van nieuwe, duurzame initiatieven.

­­Heb jij een soortgelijke uitdaging? Neem contact met ons op. We denken graag met je mee over een passende oplossing!