golven meten in Gemeente Amsterdam

Gemeente Amsterdam

Aan de Duivendrechtsevaart in Amsterdam liggen veel woonboten. Een van de boten moest verhuizen om de doorgang naar aangrenzend gebied vrij te maken. Voor de bewoners geen punt. Maar de nieuwe locatie zou meer golfslag hebben, wat wel zorgen baarde bij de bewoners. Genoeg aanleiding voor de gemeente Amsterdam om Sweco in te schakelen. En de golven te meten.

Impact: veilige, leefbare nieuwe locatie voor woonbootbewoners

Uitdaging: continu golven meten in het stadskanaal

De gemeente moest aantonen dat de leefomgeving van de bewoners niet plots achteruit gaat na het verhuizen van de woonboot. En hier was concreet bewijs voor nodig. Een vluchtige inspectie en tijdelijke metingen waren niet voldoende. Alle golfbewegingen in het stadskanaal – hoe klein ook – moesten gemonitord worden. Maar hoe volg je dag en nacht de fijnste rimpelingen?

Oplossing: monitoren met waterdrukmeters om in detail golven te meten

Sensoren in de vorm van waterdrukmeters legden met een razendsnelle frequentie van 100 Hz de golven vast. Deze metingen toonden allerlei details over de golven: hun gemiddelde amplitude, piekhoogte en frequentie. Door sensoren te plaatsen bij de huidige én toekomstige ligplaats van de woonboot, werden de verschillen in golfpatronen duidelijk. En dankzij het Sweco Monitoring Platform stond alle data netjes op één plek. Dit maakte het mogelijk elke golf tot in detail te analyseren.

Opbrengst: leefbare omgeving voor woonbootbewoners

De metingen lieten duidelijk zien hoe de golven verschillen. De gemeente én bewoners hadden daarmee concreet bewijs in handen. Het Sweco Monitoring Platform maakte deze data snel inzichtelijk. En dit gaf de gemeente de middelen om een geïnformeerde keuze te maken over de locatie van de woonboot. Om zo een veilige en leefbare omgeving voor de bewoners te creëren.

­­Heb jij een soortgelijke uitdaging? Neem contact met ons op. We denken graag met je mee over een passende oplossing!